LLS


 

نگهداری و پرورش بامبو

بامبو (Lucky Bamboo)

این گیاه بومی مناطق استوایی غرب آفریقا و نواحی کوچکی از آسیای جنوبی شرقی است .بامبو ساقه ای باریک دارد، در بوته های بهم فشرده رشد می کند و به ارتفاعی بیش از ۵/۱ متر می رسد. امروز بامبوها به دلیل سادگی نگهداری و زیبایی خاصی که دارند بسیار پرطرفدار هستند و مکان های مختلف داخل آپارتمان می توان آنها را به کار برد.

عوامل مؤثر در نگهداری بامبو:

۱. نور: این گیاه به نور غیرمستقیم نیاز دارد و در نور مستقیم برگها دچار سوختگی شده و زرد می شوند. بهترین نور، برای بامبو نوری است که از فاصله ۳ متری از پنجره هایی که جلوی آن پرده کشیده شده است به گیاه بتابد.

۲. دما: بهتر است بامبو را در دمای ۲۲-۱۸ درجه سانتی گراد نگهداری کرد، این گیاه با آب و هوای ثابت سازگار است و باید از نگهداری آن مقابل باد کولر، نزدیک بخاری و شومینه و یا جلو دری که به فضای آزاد راه دارد و گاهی اوقات از آن نسیم وارد می شود خودداری کرد.

۳. آب: اگر چه این گیاه توانایی کاشت در خاک را دارد ولی معمولاً در آب نگهداری می شود و به خوبی رشد می کند باید توجه داشت که نباید تمام ساقه بامبو را در آب قرارداد بلکه فقط باید ۳تا ۵ بند پائین آن در آب باشد. در غیر اینصورت، ریشه تمام قسمتی از ساقه که در آب هست را فرا می گیرد و از زیبایی گیاه کم می شود.

آب مورد استفاده باید آب جوشیده سرد شده و یا آبی که حدود ۲ ساعت کنار گذاشته شده و کلر آن از بین رفته است باشد زیرا آب لوله کشی حاوی مقادیر زیادی کلر و فلوراید می باشد که برای گیاه بسیار مضر است و سبب زرد شدن برگها می گردد. همچنین لازم است هر دو هفته یکبار آب بامبو را عوض کرد زیرا بامبو با جذب املاح موجود در آب به رشد خود ادامه می دهد و با تعویض آب در واقع املاح مورد نیاز در اختیار گیاه قرار می گیرد و گیاه رشد سریع تری خواهد داشت.

لازم به ذکر است که از خاک ژله ای نیز برای نگهداری بامبو می توان استفاده کرد اما ابتدا باید بامبو را داخل آب ریشه دار نمود و سپس در داخل خاک ژله ای قرارداد.

۴. رطوبت هوا: گیاه بامبو با رطوبت معمولی هوای داخل ساختمان نیز سازگار است اما جهت رشد بهترمی توان در زمان های مختلف برگهای گیاه را با آب ملایم اسپری نمود.

۵.تغذیه: در مورد بامبو نیز مانند گیاهان آپارتمانی می توان جهت تأمین عناصر غذایی مورد نیاز از کودهای کامل و یا قطره های اختصاصی بامبو استفاده کرده و به صورت ماهیانه در آب ظرف بامبو حل نمود.

۶. عوامل بیماریزا: جهت جلوگیری از شیوع قارچها در ظرف بامبو، به هنگام تعویض آب، باید ظرف را با مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس ضدعفونی کرد و اجازه نداد آب سبزه ببندد یا کدر شود. قارچهای پودری سیاه رنگ روی برگها را با قارچکش ها ضدعفونی کنید و در هنگام خرید بامبو دقت کنید گیاه عاری از علائم قارچها شامل کپک زدگی و خوردگیهای لزج مانند بر روی ساقه و سفیدک ها و سیاهک ها بر روی برگها باشد . در صورتی که گیاه دچار پوسیدگی ساقه شده و ساقه به رنگ زرد در آمد و لهیده شد به علت از بین رفتن آوندها و عدم توانایی ساقه در جذب آب، خطر مرگ گل و گیاه را تهدید می کند از این رو باید ساقه را بالاتر از محل پوشیدگی برید تا آوندهای سالم مشاهده شوند و سطح برش سفید و سالم دیده شود. زرد شدن زود به زود آب نیز نشانه بیماری گیاه می باشد و نیاز به بررسی گیاه دارد.

۷. هرس بامبو: توجه داشته باشید میزان ساقه های بامبو در دسته بامبوهایی که دارید رشد نخواهد کرد بلکه ارتفاع بامبوها در اثر رویش و جوانه زدن برگهای بامبو افزایش می یابد. زمانی که ساقه های بامبو بیش از حد بلند می شوند نیازی به کوتاه شدن دارند. هرس کردن به موقع و صحیح، به رشد و شادابی گیاه کمک می کند، البته ممکن است تا زمانی که ارتفاع بامبو افزایش نیافته است تمایل به کوتاه کردن ساقه ها نداشته باشید اما پس از مدتی که ارتفاع بیش از حد زیاد شده و گیاه سنگین گردد این کار لازم است. زمانی که مقداری از ساقه بامبو را برش می زنید و هرس می کنید برگها و در نتیجه ارتفاع بامبو بازهم میتواند به رشد خود ادامه دهد البته بدون آنکه ساقه رشد کند. آن قسمت از ساقه که جدا شده است را به عنوان قلمه می توانید در آب ریشه دار کنید. با باقی گذاشتن یک یا دو پیچ بر ساقه بامبو ، رشد جدید گیاه آغاز شده و گیاه متراکم تر از زمان قبل از هرس و رشد خواهد کرد. در صورتی که متمایل به ادامه رشد گیاه هرس شده نیستند در محل برش کمی پارافین بمالید و آن را مسدود کنید. همچنین قیچی و یا هر وسیله ای که برای هرس به کار می رود باید کاملاً تمیز و تیز باشد.

۸ . روش تکثیر: برای تهیه قلمه می توان ساقه های تازه را به طول ۲۰ سانتی متر یا بیشتر با استفاده از چاقو یا قیچی تیز ار زیر بند برید و از گیاه اصلی جدا کرد و جهت ریشه زایی در آب تمیز و تازه قرارداد. همچنین از طریق جدا کردن پاجوش هایی که از اطراف گیاه می رویند و ریشه دار کردن آن نیز تکثیر می شود.

تذکر: از جابجا کردن گیاه بامبو در داخل ساختمان بپرهیزید زیرا گیاه بعد از مدتی به مکانی که در آن قراردارد عادت می کند و جابجایی ممکن است باعث وارد شدن استرس به گیاه و زرد شدن برگها گردد.

                                           

 

 


منبع : سازمان سیما، منظر و فضاهای سبز شهری
۶۹۴
مطالب مرتبط با این موضوع :
نظری ارسال نشده است

نظرسنجی لینک فاوا
نظرسنجی
به نظر شما کدام اقدام زیر در اولویت کاری سازمان قرار گیرد؟
گل کاری و زیباسازی فضای سبز
نصب المان ها
هر دو مورد

پیوندها
آمار بازدید سایت

بازدید امروز : ۵۷
تعداد بازدیدکنندگان امروز : ۴۴ نفر
کل بازدیدکنندگان : ۲۵۷۳۳۴نفر
کلیه حقوق این سایت متعلق به سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز می باشد