باغ شیشه ای (تراریوم)
تهیه باغ شیشه ای از متنوع ترین فعالیت های باغبانی می باشد که به راحتی قابل اجرا است. در این مقاله کوتاه به اختصار طرز تهیه و شرایط نگهداری باغ شیشه ای بیان می گردد.
وسایل مورد نیاز
۱- ظرف شیشه ای: این ظرف می تواند تنگ ماهی، شیشه مربا و ترشی، آکواریم بدون استفاده، انواع بطریها و یا هر ظرف شیشه ای دیگر به دلخواه شما باشد، البته ظرف شما نیاز به یک درب شیشه ای دارد (در صورت استفاده از کاکتوس ها و گیاهان گوشتی نیاز به درب نیست)
۲- قیف و سیم: برای ریختن خاک داخل ظرف هایی با دهانه تنگ از قیف و برای انتقال گیاه به داخل این ظرف ها از سیم استفاده می شود (بهتر است در دفعات اول تهیه تراریوم از ظروف دهانه باز استفاده کرد.)
۳- چنگال و قاشق: برای هموارکردن سطح خاک از چنگال و برای ریختن خاک اطراف گیاهان از قاشق استفاده می شود.
تهیه بستر کشت
ابتدا یک لایه شن یا سنگریزه (حدود ۲ سانتیمتر) جهت تأمین زهکشی و جلوگیری از ماندن آب در خاک و پوسیدن گیاهان، در کف ظرف بریزید. سپس لایه نازکی از پودر ذغال جهت ضدعفونی کردن بستر بیفزایید و بعد تا حدود یک چهارم ظرف خاک معمولی روی آن بریزید. این خاک نباید زیاد حاصلخیز باشد زیرا باعث تسریع رشد گیاهان می گردد که در باغ شیشه ای مطلوب نیست.
انتخاب گیاه
ترجیحاً گیاهان آپارتمانی گلدار با برگ های کوچک و رنگین و رشد متوسط را انتخاب کنید. گیاهان سریع الرشد و رونده برای باغ شیشه ای مناسب نیستند. به هرحال باید گیاهان انتخابی نیاز به هوای مرطوب داشته باشند و نیاز آبی و نوری آنها همانند باشد. از جمله گیاهان مناسب می توان به فیتونیا، بگونیا رکس، بنفشه آفریقایی، پپرومیا و پیله آ اشاره کرد. توجه داشته باشد که گیاهانی که جهت کاشت به کار می برید حتماً ریشه دار باشند. در هنگام کاشت، گیاهان بزرگتر را در مرکز ظرف و گیاهان کوچکتر را در اطراف آن بکارید. ضمناً هر گیاهی که شروع به پوسیدگی کرد را سریعاً از ظرف خارج کنید.
آبیاری و تهویه
اولین آبیاری پس از کاشت گیاهان باید توسط آبپاش و به طور کامل انجام شود به طوری که خاک کاملاً مرطوب شود. در باغ شیشه ای با بسته بودن درب ظرف رطوبتی که توسط ریشه جذب می شود از طریق برگها بخار می شود و در قسمت بالای ظرف متراکم می شود و سپس به صورت قطرات ریز آب از کنار دیواره های شیشه مجدداً به خاک بر می گردد و این عمل مرتباً تکرار می شود از این رو باغ شیشه ای نیاز چندانی به آبیاری ندارد و زمان آبیاری هرچندماه یکبار و هنگامی است که سطح خاک و یا دیواره های ظرف کاملاً خشک باشد. جهت جلوگیری از بخارگرفتن بیش از حد دیواره های ظرف و پوسیدگی گیاهان باید شب ها درب ظرف را نیمه باز گذاشت.
نور مورد نیاز
باغ شیشه ای را باید درمکانی با نور مناسب قرار داد و از نور مستقیم خورشید محافظت کرد. بدین منظور در صورتی که پشت پنجره های جنوبی قرار داده می شود باید از پرده استفاده کنید. به طورکلی گیاهان در باغ شیشه ای نیاز به آبیاری کمتری دارند و از هوای مرطوب تری برخوردار هستند ضمن اینکه تغییرات دمای هوا در فصول مختلف و آلودگی های محیط روی آنها اثر ندارد.